Pesto z natki pietruszki i czosnku

Pesto z natki pietruszki i czosnku

Składniki

 

1 pęczek

 

1 sztuka

 

0.5 sztuki

 

200 gramów

 

2 łyżki

 

0.5 łyżeczki

 

2 łyżki

 

1 łyżka

 

150 mililitrów

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 1

Krok 2

Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 2

Krok 3

Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu lub jako dodatek do kanapek.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 3