Składniki
1 pęczek
1 sztuka
0.5 sztuki
200 gramów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).
Krok 2
Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu lub jako dodatek do kanapek.