gotujzsjuzie

gotujzsjuzie

Frytki po włosku

Frytki po włosku

 

Składniki

 

6 sztuk

 

 0,5 opak.

 

1 opakowanie

 

1 opakowanie

 

3 sztuki

 

5 sztuk

 

5 łyżek

 

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasyczne frytki.

Frytki po włosku   - Krok 1

Krok 2

Szalotkę obierz i pokrój w cząstki.

Frytki po włosku   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz cebulę i trzy całe ząbki nieobranego czosnku rozsyp płasko na blaszce wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.

Frytki po włosku   - Krok 3

Krok 4

Całość skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

Frytki po włosku   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj włoski sos. Pozostałe dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj i podsmaż w rondlu z oliwą. Pomidory z puszki również posiekaj i dodaj do zrumienionego czosnku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Frytki po włosku   - Krok 5

Krok 6

Upieczone frytki wraz cebulką i czosnkiem posyp listkami bazylii i podawaj z sosem wyłożonym do oddzielnej miseczki.

Frytki po włosku   - Krok 6