Pizza margherita
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
30 mililitrów
1 szczypta
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
5 gramów
8 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 4
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 5
Ułóż dookoła plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 piekarniku około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.