gotujzsjuzie

gotujzsjuzie

Pizza margherita

Pizza margherita

 

Składniki

 

2 sztuki

 

2 sztuki

 

1 pęczek

 

1 sztuka

 

50 gramów

 

2 łyżki

sos:

 

100 gramów

 

1 łyżeczka

 

1 łyżeczka

 

1 łyżeczka

 

30 mililitrów

 

1 szczypta

ciasto do pizzy:

 

1 kilogram

 

500 mililitrów

 

25 gramów

 

5 gramów

 

8 gramów

 

50 mililitrów

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pizza margherita - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Pizza margherita - Krok 2

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Pizza margherita - Krok 3

Krok 4

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Pizza margherita - Krok 4

Krok 5

Ułóż dookoła plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 piekarniku około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Pizza margherita - Krok 5