gotujzsjuzie

gotujzsjuzie

Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w warzywnym sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w warzywnym sosie pomidorowym

 

Składniki

 

200 gramów

 

370 gramów

 

55 gramów

 

60 gramów

 

2 sztuki

 

2 gramy

 

1 gram

 

200 gramów

 

150 gramów

 

300 gramów

 

1 szklanka

 

3 gramy

 

4 łyżki

 

2 gramy

 

15 mililitrów

 

1 gram

 

1 garść

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron spaghetti ugotować aldente, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Krok 2

Mięso z piersi kurczaka zmielić w maszynce lub malakserze z solą, pieprzem, czosnkiem, Cajun, natką pietruszki, mozzarellą i jajkami.

Krok 3

Do mięsnej masy dodać połowę mąki pszennej (30g). Wymieszać łyżką i formować małe kuleczki, obtaczając je w pozostałej mące.

Krok 4

Gotowe pulpeciki obsmażyć z dwóch stron na teflonowej patelni, wyłożonej papierem do pieczenia około 2-3 minutki. Następnie wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Odcedzić pulpeciki i odstawić na talerz.

Krok 5

W dużym garnku na oliwe z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebulki dodać starta marchewkę i cukinię. Wszytsko zalać wodą i gotować pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie całość zalać przecierem pomidorowym (passatą) i ketchupem Hellman's. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią.

Krok 6

Do pomidorowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i pulpeciki. Całość wymieszać w jendym garnku. Przed podaniem posypać natką pietruszki i mozzarellą.