Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem
Składniki
200 gramów
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 pęczek
100 mililitrów
3 łyżki
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupin i dokładnie rozetrzyj na miazgę. Tagliatelle ugotuj w stylu al dente – według zaleceń producenta
Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cebulę w kosteczkę, zetrzyj ser na tarce.
Krok 3
Udka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz obficie Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr, która nada potrawie soczystości oraz aromatu. Mięso obsmaż na patelni lub grillu, odłóż na bok.
Krok 4
Na tej samej patelni zeszklij cebulę, podlej ją białym winem, dodaj na powrót kurczaka, włóż roztarty czosnek i całość gotuj, aż wino odparuje o połowę.
Krok 5
Wlej śmietanę, gotuj chwilę, po czym dodaj makaron, natkę pietruszki, szczyptę ostrej papryki, ser parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, makaron dopraw dodatkowo pieprzem oraz solą.