gotujzsjuzie

gotujzsjuzie

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem

Składniki

 

200 gramów

 

400 gramów

 

2 sztuki

 

1 sztuka

 

100 mililitrów

 

1 pęczek

 

100 mililitrów

 

3 łyżki

 

100 gramów

 

1 opakowanie

 

1 szczypta

 

1 szczypta

 

1 szczypta

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupin i dokładnie rozetrzyj na miazgę. Tagliatelle ugotuj w stylu al dente – według zaleceń producenta

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cebulę w kosteczkę, zetrzyj ser na tarce.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Udka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz obficie Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr, która nada potrawie soczystości oraz aromatu. Mięso obsmaż na patelni lub grillu, odłóż na bok.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, podlej ją białym winem, dodaj na powrót kurczaka, włóż roztarty czosnek i całość gotuj, aż wino odparuje o połowę.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę, gotuj chwilę, po czym dodaj makaron, natkę pietruszki, szczyptę ostrej papryki, ser parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, makaron dopraw dodatkowo pieprzem oraz solą.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 5